Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012

22 Σεπτεμβρίου - παγκόσμια ημέρα χωρίς αυτοκίνητο!

   Η 22α Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο όπου σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο γίνονται διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις με σκοπό να προβληθούν εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης. Ένας από τους πιο διαδεδομένους είναι η μετακίνηση με ποδήλατο!

    Πώς όμως γεννήθηκε η ιδέα του ποδήλατου; Ας το δούμε μαζί...

    Μετά από πολλές προσπάθειες κατασκευής ποδηλάτου, φτάσαμε σχεδόν στα τέλη του 19ου αι.(1870), οπότε οι Βρετανοί Τζέημς Στάρλεϋ και Ουίλιαμ Χίλμαν, σχεδίασαν ένα ποδήλατο με αρκετά μεγάλο μπροστινό τροχό, που ήταν και το πρώτο ολοκληρωμένο ποδήλατο, κατασκευασμένο από μέταλλο. Τα επόμενα χρόνια προστέθηκαν η αλυσίδα, τα φρένα, το δυναμό και η σαμπρέλα, ενώ το ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού αυξανόταν διαρκώς.
Κι έτσι, το πρώτο μισό του 20ού αι. το ποδήλατο έγινε ένα βασικό μέσο μετακίνησης για εκατομμύρια κατοίκους του πλανήτη, ενώ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Δανία, η Ολλανδία, η χρήση του ποδηλάτου ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα.
     Στην Ελλάδα το πρώτο ποδήλατο ήρθε το 1885, ενώ το 1890 ιδρύθηκε η Διεθνής Ποδηλατική Ομοσπονδία και έγιναν οι πρώτοι ποδηλατικοί αγώνες.


Στα 1896 κατασκευάστηκε το πρώτο ποδηλατοδρόμιο της χώρας μας στην Αθήνα για τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου διακρίθηκαν ως Ολυμπιονίκες οι ποδηλάτες Κωνσταντινίδης και Παρασκευόπουλος.
Στην πατρίδα μας το πρώτο ποδήλατο κατασκευάστηκε από βιομηχανία που δημιουργήθηκε στο Ναύπλιο. Στον ευρωπαϊκό χώρο, το Άμστερνταμ, η Κοπεγχάγη και η Βαρκελώνη είναι οι πόλεις όπου βασικό μέσο μετακίνησης έχουν το ποδήλατο.
Είναι γεγονός ότι επειδή το ποδήλατο απαιτεί μηδαμινό χώρο στάθμευσης, επειδή δεν αντιμετωπίζει προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης και επειδή δε μολύνει το περιβάλλον, θεωρείται ότι μπορεί να αποτελέσει λύση στα έντονα προβλήματα κυκλοφορίας που έχουν οι μεγαλουπόλεις.
Τρεις ελληνικές πόλεις διεκδικούν τον τίτλο της ποδηλατούπολης: η Καρδίτσα, η Κως και το Μεσολόγγι. 
Πηγή:http://newssite-agrinio.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου